Как да изградите собствена стратегия за търговия

Повечето трейдъри започват кариерата си като следват стратегиите на други трейдъри, които са се доказали като успешни. Но настъпва момент, в който се чувствате все по-уверени и започвате да се замисляте за създаването на своя собствена стратегия. 

Макар да изглежда като твърде сложна задача, има няколко основни правила и стъпки, които ще ви помогнат да изградите потенциално успешна стратегия за търговия.

Формирайте пазарната си идеология

Първото, което трябва да направите, е да формирате пазарната си идеология. Разберете как работят пазарите, проучете тънкостите и четете много, но не вярвайте на обещания за бързо забогатяване. В повечето случаи, историите за това как някой купил даден актив и на следващия ден се събудил милионер, са сценарии за филми или просто чист късмет. Помислете добре защо смятате, че можете да спечелите от търговия на финансовите пазари и не забравяйте, че хората невинаги действат рационално. Но най-вече: придържайте се към максимално проста стратегия. Поне в началото.

Изберете си пазар

Форекс, акции, индекси, фючърси, стоки, ценни метали, криптовалути – възможностите са много и всеки пазар си има своите особености, които трябва да проучите внимателно. Разберете кои са основните фактори, които влияят на пазарите, какви са регулациите и правилата на този, който сте избрали, както и какви са рисковете

Ако изберете форекс пазара, например, трябва да знаете, че на него търгувате валутни двойки. Той е нерегулиран и е най-големият пазар на финансови инструменти с най-много участници. Форекс пазарът е по-достъпен за дребните трейдъри, тъй като в повечето случаи търговията там не включва комисиони, но големите инвестиционни играчи също участват на него.

Направете фундаментален анализ

Фундаменталният анализ разглежда ключовите фактори и събития, които влияят на цената на даден актив, в това число и на валутните двойки. Той дава една по-обобщена представа за посоката на движение на даден пазар и включва наблюдението на макроикономически показатели, като инфлация, лихвени проценти, безработица, БВП, индустриално производство и др. Фундаменталният анализ обхваща и политическата ситуация в дадена страна, международните отношения и природните бедствия. Всички тези фактори оказват пряко влияние върху съответните пазари и могат да послужат за добър ориентир за посоката на движение на даден актив.

Определете трендовете

За да изготвите успешна стратегия за търговия, е желателно първо да определите трендовете за движение на инструментите, които ще търгувате. Това става с помощта на редовен технически анализ и избор на индикатори. Един от най-подходящите за целта индикатори е движещата се средна стойност (moving average), който е особено популярен сред трейдърите.

Има, разбира се, и много други индикатори, които можете да използвате за определяне и потвърждаване на трендове, като MACD, RSI и др., които ще ви улеснят в изграждането на добра стратегия за търговия. Но имайте предвид, че техническият анализ трябва да се извършва редовно, тъй като пазарите често са твърде динамични и се променят с голяма скорост.

Определете риска

При изграждането на вашата стратегия за търговия е изключително важно да определите колко можете да си позволите да загубите от всяка сделка. Добрият и разумен трейдър преценява колко да инвестира така, че да може и да спечели, тоест сумата да не бъде прекалено малка, но и същевременно внимава да не загуби прекалено голяма сума, ако пазарът се обърне срещу него. Изчисленията стават по определени формули или с помощта на калкулатори за пресмятане на размера на позициите.

В допълнение,  поставяйте stop loss (стоп загуба) поръчки, които автоматично да затварят позицията при достигане на определено неблагоприятно за вас ниво на пазара. Този тип поръчки се поддържат от всички добри платформи за търговия.

Създайте си правила

Напишете си няколко простички правила за търговия и ги спазвайте неизменно. Например, едно такова правило може да бъде “Никога не търгувай пазар, който не разбираш”, което би ви помогнало да избегнете излишни загуби в случаите, когато алчността започва да надделява над разума.

Тествайте стратегията си

Преди да започнете да инвестирате реални средства, тествайте старателно стратегията си. Най-напред си изберете софтуер за графики, който ви позволява да се върнете назад във времето и да проверите какво се случва със стратегията ви, когато преместите графиката напред с една свещ. “Поиграйте си” с различни графики и индикатори и вижте какъв ще бъде резултатът.

Друга добра практика е да си откриете демо сметка, с която ще можете да тествате стратегията си за търговия в реални пазарни условия. Повечето брокери предлагат демо сметки с виртуални пари, при които търговията се случва в реални условия, но без да губите и стотинка.

Водете си дневник с резултатите от сделките – колко сте спечелили, колко сте загубили, какви са средните резултати. Не се самозалъгвайте, ако нещата не вървят добре. Помислете какви промени можете да направите, за да подобрите стратегията си и ги направете. След това тествайте отново и отново.

Все пак, не очаквайте, че първата ви стратегия ще ви направи милионер за една нощ и не мислете, че веднъж изградена, тя ще работи перфектно и няма да има нужда от подобрения и промени. Стратегията за търговия не е статична и е добре периодично да бъде обновявана и адаптирана към текущите пазарни условия.

Възможно е евентуалните неуспехи да ви разколебаят и да ви накарат да се питате дали изобщо има смисъл от собствена система за търговия. Ако това се случи, не забравяйте, че всеки трейдър има различна цел и философия и това, което доказано работи при един, не винаги работи при друг. Затова винаги има смисъл да си създадете собствена стратегия, която да усъвършенствате с течение на времето и да променяте според обстоятелствата на пазара – все пак, същото правят и най-успешните в бранша.


Статията е написана от Ивайло Чаушев – главен пазарен анализатор в „Делтасток” АД. Специалист с богат опит в търговията на световните пазари, днес Ивайло е чест гост-коментатор във Investor.bg, Bloomberg TV Bulgaria и други водещи финансови медии в страната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.